viernes, 7 de septiembre de 2012

Delhi, ciutat accelerada


Delhi, la ciutat accelerada, és l’antítesi de la serenor, de la pau, la espiritualitat. Només en els temples aconsegueixes fugir del moviment i brogit constant, un dels quals el temple de Lotus ("Baha´i House of Worship"), símbol de la pau, la puresa, l'amor i la immortalitat. Per entrar-hi t’has de descalçar i recórrer uns 50 metres per sobre del maó incandescent. A l’entrada del temple, es forma una gran filera de fidels de totes les religions (el missatge essencial del profeta Bahà'u'llàh és el de la unitat. La fe Baha’i, pregona que hi ha un sol Déu, que hi ha una sola raça humana, i que totes les religions del món representen etapes en la revelació de la voluntat de Déu i el seu propòsit per a la humanitat; http://www.bahai.org/) i curiosos. A dins, la més absoluta pau, un silenci efímer que anul·la els teus pensaments. A fora de nou el brogit, l’acceleració. Fa falta tan sòls un instant per tornar a la realitat que t’envolta.


Lotus Temple


El metro és la representació màxima de l’acceleració. Cada dos minuts arriba un metro i sempre està ple. La gent espera la seva arribada amb la primera marxa posada per accelera quan s’obrin les portes i fer-se un lloc a cop de colze i empentes. Tu penses un instant si deixar-te dur per la follia i adoptar la mateixa estratègia o esperar el proper metro. Segur de trobar-te en la mateixa situació ja que el metro arribarà igual de ple i en tant sols en un minut l’andana s’haurà omplert de gom a gom, et deixes dur per tal que la marea humana t’arrossegui dins el vagó. Únicament en el primer vagó, reservat per a les dones, pots estalviar-t’ho. 

Esperant el metro a Rajiv Chowk M St.
Al carrer és el mateix. A Rajendra Place, com a qualsevol altre plaça de la ciutat, excepte als passeigs arbrats de la Delhi dissenyada per l’arquitecte anglès Lutyens -que per cert va crear un espai bombolla farcit de parcs i cases colonials amb jardins màgics subtropicals on hi campen lliures esquirols voladors i tota classe d’ocells i amb una gran diversitat d’arbres i flors-, els carrers bullen de vida i l’ambient queda ofegat pels sorolls: un carretó traginat per dos bous amb un home cridant mentre creua amb un microbús ple a vessar que pita en ser envestit per una autobús que barra el pas a un tricicle carregat de gallines cloquejant en veure arribar cotxes, motos, rikshaw per tot arreu que fan girs sobtats, frenen i acceleren a cop de botzina.

Dibuix del Pau representant el jardí de la guest house amb els seus animals
Activitat al carrer
 

Sorpreses en mig del caos

"mira papa un elefant!" - i si, allà estava parat al costat d'un arbre menjant fulles amb la seva gran trompa-.
Elefant a Delhi



1 comentario:

Unknown dijo...

...50 metres per sobre del maó incandescent

Ostres! Ja ho havia sentit a dir, això que la fe purifica, però 50 metres... deu ser més de mig minut caminant sobre brases, no?

No sé si serà el meu navegador, però només he pogut veure la primera foto, la del temple.