jueves, 15 de noviembre de 2012

“Avui és el dia dels temples”



"Hi ha dies que son de les persones, dies dels animals i avui és el dia dels temples" 
Amb aquest comentari el Pau ha resumit el nostre dia de Diwali (*) a Bodhgaya.  

Hem decidit anar a Boghgaya per buscar una mica de tranquil·litat, ja que és un dels quatre llocs de peregrinació budista, la ciutat on està localitzat el temple de Maha Bodhi (S .III dc.), conegut també com el temple de Bodhgaya o la gran Stupa, erigit on es troba l’arbre de Bodhi, l'emplaçament on el príncep Sidharta (Siddhārtha Gautama Buddha) va assolir la il·luminació (Bodhimandala) i va esdevenir Buddha (563-483 a.c).
Detall de la gran stupa (Maha Bodhi Temple)
Com era d’esperar la pau només es respira dins els temples, veritables oasi de pau i tranquil·litat en mig del soroll i el caos. En el temple de Maha Bodhi pots aïllar-te completament i deixar-te dur per les pregàries i els cants dels monjos budistes a sota de l’arbre de Bodhi (figuera de Bengala - Ficus benghalensis- mil·lenària: es creu que és el quart descendent de l'arbre originari de fa 2600 anys), passejar descalç enmig de les nombroses stupes i contemplar els ritus budistes, els seu moviments lents i estilitzats. 
God's message
 


La Fede convertida al budisme

 
Bodhgaya no és només Maha Bodhi, sino també la ciutat dels temples, nombrosos monastirs budistes, entre els quals destaquem el del Buthan amb els sobrerelleus representant escenes de la vida de Budha, el del Japó, art minimilista sense artificis i la gran estatua de pedra de 26 metres de Budha. 

Royal Buthan Monastery

Indosan Nipponji (Temple Japonès)
 

The great Buddha statue

 “Els monjos son diferents, no son com els indis… els vestits son bonics, de color vermell i taronja. Ah, i no es pinten la cara i tenen els ulls petits”… - diu el Pau-
Tres monjos a l'entrada del temple

(*) Diwali, El festival de les llums, per celebrar l’entrada del nou any hindú. Les cases s’omplen de llums d’oli i espelmes i les façanes de les cases es vesteixen amb llums de tots colors, com un arbre de nadal gegant. Segons la llegenda els habitants de la ciutat de Ayodhya varen il·luminar les muralles i les teulades amb lampares d’oli per indicar el camí de retorn de Rama (Déu Indi) a la seva ciutat després de vèncer Ravana, rei dels dimonis. La imatge poètica de les llums per la nit es trenca però amb el soroll passat de decibels de la música que surt dels altaveus al carrer, els petards i focs d’artifici.

 




No hay comentarios: