domingo, 6 de octubre de 2013

Cap a l’Est de la RDC


El despertador sona a les 4:45 am. Avui viatjo cap a Bukavu, capital provincial de Sud Kivu, antiga ciutat colonial situada al sud del llac que dona el nom a la província. El viatge el faré amb un avió de les forces de la ONU que surt des de la base que la MONUSCO, missió de les NU amb el mandat de la estabilització del Congo (United Nations Organization Stabilization Mission in the Democratic Republic of the Congo NGO Non-governmental Organization), té a Kinshasa. A l’aeroport hi veig de tot, des de consultors com jo, representants de les agències governamentals, cascos blaus provinents de diferents nacionalitats, etc. La sensació és estranya per a mi, em trobo immers en una dimensió nova, desconeguda, aliena a les anteriors experiències viscudes. Mentre estic fent cua per pagar les taxes em pregunto si no seria millor viatjar en un vol regular, ja que enmig de tanta protecció em sento vulnerable ja que som un blanc perfecte, un avió carregat de representants de les NU, objectiu de les forces desestabilitzadores que hi ha al país. És en aquest moment que em demano qui em manava emprendre aquesta aventura africana. Poca llibertat de moviment ja que no pots saltar les normes específiques de seguretat del Departament de seguretat de les ONU (UN-DSS) per la RDC, com per exemple sortir de l’àrea de protecció designada, o agafar un vehicle no oficial, o passejar-te després del toc de queda (després de les 20:00 no pots sortir de casa).
Finalment l’avió s’enlaira, em relaxo, agafo un informe i em poso a treballar. De tant en tant miro per la finestra. Només hi veig un mar de núvols ja que som en plena estació de pluges i el cel està completament cobert. Pel comportament de la gent intueixo que tots els passatgers han fet aquest viatge més d’una vegada. Després de dues hores i mitja el pilot anuncia el descens. La primera imatge que veig és el llac Kivu, i al fons les muntanyes de Rwanda. El paisatge ofereix un mosaic de petites plantacions de mandioca, blat de moro, bananers, etc., rodejades per grans extensions de pastures o explotacions agroindustrials, un nou procés a escala global d’acaparament de terres, en aquest cas per part “d’homes forts” locals amb el vist-i-plau del govern provincial. Un sistema de tinença de la terra corromput en favor de pocs homes poderosos, polítics, militars, etc. L’avió aterra a l’aeroport de la MONUSCO. Des de la finestra veig tancs de combat, jeeps dels cascos blaus, una base de les unitats de pau de Paraguai, torres de guaita al llarg de la pista d’aterratge. El congoloseos a l’altra banda del filat no s’immuten, ja estan acostumats a aquest moviment blanc d'homes amb corbata. 
A la sortida m’espera en Geromme, un xofer autòcton de la FAO-Bukavu. Pujo al jeep blanc i emprenem el camí cap a la ciutat. Podríem dir que aquesta ha estat la meva primera impressió de l’Àfrica negra, l’Àfrica rural, l’Àfrica que tantes vegades em vist en pel·lícules o que hem imaginat escoltant un disc o llegint un llibre. La carretera de terra recorre una trentena de quilòmetres fins arribar a la ciutat. A banda i banda camps de conreu, homes, dones i nens treballen manualment la terra. No hi ha cap sistema de tracció, llauren amb l’aixada sota el sol punyent de mig dia. En els camps destaquen els colors dels vestits de les dones. 



A mesura que avancem me n’adono del grau de degradació dels sòls, fruit de la deforestació de zones de gran pendent. Superada una collada visualitzo al fons de vall el llac Kivu. El cotxe redueix velocitat i comença el descens per una pendent pronunciada que porta fins al llac. Al fons la ciutat de Bukavu, pel camí gent, molta gent, mercats locals, les dones que venen fruita, jeeps blancs que van i venen, i de tant en tant un control de l’exèrcit. Al llac, veig amarrades les barquetes dels pescadors artesanals. Finalment hem arribat a Bukavu, localitazada a la vora sud-occidental extrema del llac Kivu, a l'oest de Cyangugu a Rwanda, i separada d'ella per la desembocadura del riu Ruzizi. Aquesta ciutat, m’acollirà els propers dos dies (2-3 d'ctubre), on hi tindrà lloc un taller per tractar la qüestió de la terra al Sud del Kivu, al qual he estat convidat a participar.

Aquest petit relat ha estat per il·lustrar el meu dia a dia des que he aterrat en aquest país per mostrar un món surrealista, dues realitats que conviuen en un territori que ha patit i continua patint els estralls d’un conflicte latent, un conflicte que no acaba i que només té un perdedor, els camperols i camperoles d’aquest país, un país amb una reserva de terra de 234.000.000 ha i una inestimable font de recursos naturals (més de 100.000.000 ha de bosc tropical, el 45% encara bosc primari).

A partir d’ara explicaré només anècdotes, breus relats sobre situacions viscudes, o sobre impressions.

Asante Sana, moltes gràcies per seguir-me

No hay comentarios: